Engringvinge

sommerfuglart

Engringvinge (Coenonympha pamphilus) er en sommerfugl som tilhører gruppen ringvinger (Satyrinae) i den artsrike familien flikvinger (Nymphalidae). Denne vesle, okergule sommerfuglen er vanlig de fleste steder i lavlandet i Sør-Norge og er gjerne en av de tallrikeste dagsommerfuglene.

Engringvinge
Engringvinge (Coenonympha pamphilus)
Nomenklatur
Coenonympha pamphilus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
engringvinge, okergul ringsommerfugl
Hører til
Satyrini, ringvinger, sommerfugler
Økologi
Habitat: enger og skogkanter
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, østover til Turkestan.
Vanlig i Sør-Norge.

Utseende rediger

En ganske liten ringvinge (vingespenn 24 – 37 mm), oversiden ensfarget okergul med en liten øyeflekk med forvingens spiss. Forvingens underside er okergul med en litt større øyeflekk enn på oversiden, bakvingens underside grå med et utydelig, hvitt tverrbånd. I motsetning til de andre norske Coenonympha-artene mangler den øyeflekker på undersiden av bakvingene. Larven er grønn med tre mørkere grønne ryggstriper, to brede, lyse sidelinjer og to brunrøde spisser bakerst.

Levevis rediger

Engringvingen fly ofte tallrikt på blomsterenger og i veikanter i juni – august. Den finnes i hele Sør-Norge opp til ca. 1000 moh. Larven lever på forskjellige slags gress. Den kan muligens av og til ha en delvis, andre generasjon i Norge, dette er det vanlige lenger sør i Europa. Den overvintrer som larve.

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger