Eigil Bonde fra Heim

Eigil Bonde fra Heim (org. Farmer Giles of Ham) utgitt i 1949, er en novelle skrevet av J.R.R. Tolkien. Novellen er en middelalder-fabel og er forøvrig ikke relatert til Midgard, hvor mesteparten av Tolkiens historier finner sted. Boka er også rikt illustrert av Pauline Baynes.

Handling rediger

Eigil het en liten bonde med rødt skjegg, som bor i en liten landsby. En nesten døv og nærsynt kjempe vandrer tilfeldigvis inn på eiendommen hans, og Eigil skyter et skudd i kjempens retning. Dette gjør at resten av innbyggerne i landsbyen utnevner bonden Eigil til en helt. Hans rykte sprer seg snart over resten av kongeriket, og han blir belønnet av kongen med et umoderne gammelt sverd. Men kjempen, når han kommer hjem, forteller de andre kjempene at det ikke eksisterer flere riddere i kongeriket. Skuddet Eigil hadde skutt etter ham kjentes mer som en stikkende flue.

Men når en stor drage dukker opp fra Wales, kalt Chrysophylax Dives, kommer til det samme området forventer de livredde naboene at bonden Eigil skal håndtere dragen også. Ridderne som hadde blitt sendt av kongen for å ta opp jakten på dragen, kommer bare med en rekke unnskyldninger for ikke å gjøre deres plikt. Den lokale presten oppdager at det gamle sverdet Eigil tidligere hadde mottatt fra kongen faktisk heter Caudimordax, ment spesielt for å kunne ta livet av drager. Eigil treffer dragen med sverdet, og skader vingen slik at den ikke kan fly lenger. Med sverdet mestrer Eigil endelig dragen en gang for alle, og han skaffer seg en del av skatten som dragen hadde stjålet.