Dobbeltgjenger (tysk: doppelgänger; engelsk (fra tysk): doppelganger; opprinnelig i form av «gjenferd, gjenganger»)[1] kalles personer som er så like hverandre av utseende at de kan tas for å være samme person, selv om de ikke er i slekt med hverandre.[2]

"Dobbeltgjenger nr. 1", maleri av Sebastian Bieniek, 2018.
«Hvordan de møtte seg selv», akvarell av Dante Gabriel Rossetti, 1864.

Eneggede tvillinger kalles således ikke for dobbeltgjengere, til tross for at de ofte er veldig like hverandre utseendemessig. Forekomsten av dobbeltgjengere er vanligere i skjønnlitteraturen enn i virkeligheten. Dobbeltgjengere er populære i tegneserier, science fiction-filmer og videospill, og da ofte som en ond versjon av helten. I norsk mytologi er en vardøger en spøkelseaktig dobbeltgjenger som gjennomfører en levende persons handlinger fram i tid.

En person som med hensikt sminker og kler seg som en kjendis for å ligne denne, er ikke en dobbeltgjenger, men kalles en «look-alike» eller «wannabe». Også utkledde imitatorer kan bli svært lik en annen person.

Referanser rediger

  1. ^ «doppelganger (n.)», Online Etymology Dictionary
  2. ^ «Dobbeltgjenger», Bokmålsordboka

Litteratur rediger

  • Keppler, C. F. (1972): The Literature of the Second Self. University of Arizona Press.
  • Maack, L. H; Mullen, P. E. (1983): «The Doppelgänger, Disintegration and Death: A Case Report» i: Psychological Medicine 13, s. 651-654.
  • Miller, K. (1985): Doubles: Studies in Literary History. Oxford University Press.

Eksterne lenker rediger