Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømmet

Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømme i den indiske delstaten Kerala er erkebispedømmet som er ansvarlig for samtlige knanayakristne av syrisk-ortodoks konfesjon. Erkebispedømmet har sitt sete i Chingavanam i Kerala, der de fleste knanayakristne bor, men omfatter også syrisk-ortodokse knanayakristne i andre deler av India og i andre land. Erkebispedømmets omfang er altså ikke geografisk definert, men etnoreligiøst, og overlapper derfor med de andre bispedømmene av den syrisk-ortodokse kirke av Malankara. Totalt er erkebispedømmet ansvarlig for om lag 100 000 troende.

Det syrisk-ortodokse knanaya-erkebispedømmet
Kirkesyrisk-ortodoks
Land:Indias flagg India
DelkirkeMalankara
BispeseteChingavanam

Erkebispedømmet ledes av en erkebiskop (per 2011 Mor Sevarios Kuriakose), som får hjelp fra tre hjelpemetropolitter. Av disse er en ansvarlig for Kallisserry-regionen, en for Ranni-regionen, og en for Nord-Amerika og Europa.

Historie rediger

De knanayakristne er en nokså lukket etnoreligiøs gruppering som har en om lag 1700 år lang historie i Kerala. En drøy tredjedel av knananittene, som de også heter, hører til den syrisk-ortodokse kirke av Malankara, som ble til gjennom en union med patriark Abdul Masih I av Antiokia i 1665. Knananittene hadde sine egne kirker or prester innenfor den syrisk-ortodokse kirken av Malankara. Etter disse prestenes ønske opprettet patriark Ignatius Abdulla II i 1910 et eget bispedømme for knananittene. Bispedømmets første biskop var Mor Sevarios Geevarghese. Bispedømmet hadde ved grunnleggelsen ni menigheter. I dag omfatter det over hundre kirker, hovedsakelig i Kerala, men også i andre land, spesielt USA, Canada og Storbritannia.

Eksterne lenker rediger