Cotards syndrom

psykisk lidelse

Cotards syndrom, også kalt nihilistisk eller fornektelse vrangforestilling, er en sjelden psykisk lidelse. En person som lider av cotards innbiller seg å være død, å ikke eksistere, eller å mangle store, sentrale organer eller lemmer på eller i kroppen som hjerte, blod eller begge bena.

Sykdommens navn stammer fra den franske nevrologen Jules Cotard (1840–1889) som beskrev lidelsen som le délire de négation under et foredrag i Paris i 1880.

Lidelsen har ulike alvorlighetsgrader, fra mildere følelser om at en selv ikke har betydning og ikke er synlig for andre, til en urokkelig tro på at en er helt død. Mange ofre for denne lidelsen prøver stadig vekk å begå selvmord i forsøk på å finne ut om de er levende eller død. Sykdommen kan forårsakes av schizofreni og bipolar lidelse i den depressive fasen. Sykdommen settes også i sammenheng med Capgras syndrom.

Kulturelle referanser rediger

  • Episoden My Lucky Charm i den amerikanske tv-serien Scrubs presenterer en person som lider av Cotards syndrom.
  • Den amerikanske seriemorderen Richard Chase led høyst sannsynlig av en mildere form. Han mente at noen hadde stjålet hjertet hans, at han manglet kraniet, og at nazister forsøkte å forvandle blodet hans til pulver.
  • Den britiske musikeren Matt Elliot oppkalte en sang på sitt album The Mess We Made etter sykdommen.
  • Chuck Klosterman viser til Jules Cotard og Cotards syndrom i boka Killing Yourself to Live: 85% of a True Story.
  • I boka The Echo Maker av Richard Powers lider hovedpersonens bror av blant annet Cotards symdrom.

Eksterne lenker rediger