Kjempebladbille

insektart
(Omdirigert fra «Chrysolina graminis»)

Kjempebladbille (Chrysolina graminis) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den lever blant annet på planter i slekten Galeopsis.

Kjempebladbille
Nomenklatur
Chrysolina graminis
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Chrysomela graminis
Populærnavn
kjempebladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieBladbiller (Chrysomelinae)
Økologi
Habitat: ?
Utbredelse: finnes i Norge

Kjempebladbille er mellom 8-11,5 mm lang. Dekkvingene er har en kraftig metallglans, i en gullig grønn eller mer blågrønn farge. Dekkvingene mangler de tre blålige farget, langsgående flekkene, på dekkvingene, slik som hos den nokså like praktbladbille Chrysolina fastuosa. Dekkvingene har en uregelmessig punktur, men med en antydning til langsgående rader. På den innoverbøyde sidekanten (undersiden) bakerst på dekkvingene finnes noe korte utstående hår (krever god forstørrelse). Halsskjoldets sidekanter er tydelig rundet foran. Det er et innrykk («skulder») mellom halskjoldet og dekkvingene. Kroppen er litt langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Føttene (tarsene) er likt farget med skinnbeinet (tibia) og låret (femora).

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Kjempebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser rediger

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 7. september 2020. Besøkt 7. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 7. september 2020. Besøkt 7. september 2020. 

Litteratur rediger

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker rediger