By Dawn’s Early Light

(Omdirigert fra «By Dawn's Early Light»)

By Dawn's Early Light er en amerikansk film fra 1990, regissert av Jack Sholder.[1]

By Dawn's Early Light
Generell informasjon
GenreKatastrofefilm, actionthriller, actionfilm, thriller, romanfilmatisering
Utgivelsesår1990
NasjonalitetUSA
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJack Sholder Rediger dette på Wikidata
ManusBruce Gilbert Rediger dette på Wikidata
TemaLuftfart, Den kalde krigen, Tredje verdenskrig Rediger dette på Wikidata
Basert på
Trinity's Child Rediger dette på Wikidata
MusikkTrevor Jones Rediger dette på Wikidata
FotoAlexander Gruszynski Rediger dette på Wikidata
KlippTony Lombardo Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendePowers Boothe, Rebecca De Mornay, James Earl Jones, Martin Landau, Rip Torn, Jeffrey DeMunn, Darren McGavin, Ken Jenkins Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Distributør(er)HBO Films
Premiere(r)1990
TV-kanalHBO
Eksterne lenker

Handling rediger

I 1991 lanserte dissidenter i Sovjetunionen et atom-missil ved Donetsk til NATO-medlemmet Tyrkia. De sovjetiske forsvarssystemene tror derfor at et NATO-angrep er i gang, og de skyter opp interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) mot USA. Kommandør-general Renning oppfordrer den amerikanske presidenten til å godkjenne et storstilt mot-angrep. Den sovjetiske lederen forklarer dissidentenes handlinger til den amerikanske presidenten. Han ber USA om å trekke seg fra angrepet, med henvisning til de to nasjonenes forbedrede forhold. Men hvis amerikanerne velger å sette i gang et full-skala angrep, så kommer sovjeterne til å svare på samme måte - og dette kommer til å gå ut over hele planeten.

Samtidig som USAs president argumenterer med general Renning, kommer det rapporter om at sovjeterne har satt i gang et nytt angrep. Presidenten godkjenner motvillig et større amerikansk angrep. Presidenten tar snart av i helikopteret Marine One, og får vite at det andre sovjetiske angrepet ble rettet mot Kina. Presidenten innser dermed sine egne feilgrep, og forsøker å kansellere ordrene sine. Men før han rekker å gjøre dette, tvinger en nærliggende atom-detonasjon helikopteret hans ned. Med USAs president antatt død blir USAs innenriksminister sverget inn som ny president, med kodenavnet «Condor». Men den opprinnelige presidenten blir senere oppdaget hardt skadet ved ulykkesstedet til Marine One. Han klarer å komme i kontakt med den sovjetiske presidenten, og de blir enige om en kort våpenhvile. Men Condor og resten av staben ønsker å fortsette angrepet.

Skuespillere rediger

Referanser rediger

  1. ^ «By Dawn's Early Light (1990)» (engelsk). Besøkt 27. juli 2023. 

Eksterne lenker rediger