Apistogramma

slekt av ciklider

Apistogramma er en slekt dvergciklider fra Sør-Amerika. De finnes i tropiske områder i Amazonasvassdraget og Venezuela. Apistogramma betyr bokstavelig talt ujevn sidelinje, en referanse til et fellestrekk hos artene i denne gruppen. Hos de fleste artene er det stor forskjell på kjønnene. Hannene er betydelig større og mer fargerike enn hunnene.

Apistogramma
Panda-dvergciklide, Apistogramma nijsseni, hunn
Nomenklatur
Apistogramma
Regan, 1913
Hører til
ciklider,
Labroidei,
piggfinnefisker
Økologi
Antall arter: over 100
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Lek rediger

Yngelpleien er høyt utviklet, som hos de fleste ciklider. Alle Apistogramma-artene leker i huler, vanligvis under steiner eller i hull i sunkne trær.

Noen arter danner polygame haremer, mens andre danner monogame par. I de fleste tilfeller er hunnen sterkt involvert i yngelpleie mens hannen forsvarer territoriet mot sultne inntrengere.

Føde rediger

Alle Apistogramma-artene er mikropredatorer. De lever stort sett av insektlarver, yngel fra andre fisk, og virvelløse dyr.

Akvaristikk rediger

Dette er populære akvariefisk, spesielt i selskapsakvarier eller beplantede akvarier. De foretrekker bløtt, surt vann. Mange arter er svært følsomme ovenfor endringer i vannverdier. De holdes best i artsakvarier med godt dekke over (i form av planter og rekved). Selv om de er populære, anbefales ikke disse artene for nybegynnere.

Galleri rediger

Eksterne lenker rediger