Amerikansk kjempesvermer

sommerfuglart

Amerikansk kjempesvermer (Cocytius antaeus) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Den er en av familiens største arter med et vingespenn på opptil 18 cm og kraftig kroppsbygning. Den er meget sjelden i Nord-Amerika, noe vanligere i Sør-Amerika sør til Brasil. Den er det eneste insektet som har lang nok sugesnabel til å bestøve den sjeldne orkideen "ghost orchid".

Amerikansk kjempesvermer
amerikansk kjempesvermer
Nomenklatur
Cocytius antaeus
Populærnavn
amerikansk kjempesvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektCocytius
Økologi
Utbredelse: Sør-Amerika, Nord-Amerika

Utseende rediger

En meget stor (vingespenn 125 – 180 mm) og ganske kraftig svermer. Hodet, brystet og forvingen er brune. Bakkroppen har en brun midtstripe, på sidene svart med små, gule flekker på leddene 2-4. Bakvingen er mørkbrun med en gul flekk med roten og et lyst, trekantet felt ved fremkanten. Den store larven er grønn, med en skarp, hvit skråstripe bakerst som ender ved roten av hornet på bakkroppen, men ellers uten skråstriper på sidene (hos utvokste eksemplarer). Stor larver er kledt med korte, oppstående hår. Puppen har en lang, utoverkrummet, kølleformet sugesnabel-slire som ytterst er festet i brystet.

Levevis rediger

Larvene lever på den tropiske plantefamilien Annonaceae. De voksne svermerne besøker gjerne blomster.

Utbredelse rediger

Amerikansk kjempesvermer lever fra det sørligste USA (der den er ganske sjelden) sørover til det sørlige Brasil. Den forekommer også på Jamaica og Galápagos-øyene. Den kan vandre en del og er blitt funnet så langt nord som Chicago.


Kilder rediger

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Cocytius antaeus. [1]

Eksterne lenker rediger