Alf Hellevik

Norsk filolog, ordbokforfatter

Alf Kolbjørn Hellevik (født 28. juni 1909 i Fjaler, død 8. november 2001 i Askvoll) var en norsk filolog og ordbokforfatter. Han var en aktiv nynorskmann hele livet, og han er spesielt kjent for sitt standardverk Nynorsk ordliste.

Alf Kolbjørn Hellevik
Født28. juni 1909
Fjaler
Død8. november 2001 (92 år)
Askvoll
BeskjeftigelseFilolog
NasjonalitetNorge

Hellevik blei cand.philol i nordisk ved Universitetet i Oslo i 1938 på ei avhandling om Fjaler-målet. Han studerte også i København, Århus og Lund.

Fra 1946 var han knytta til redaksjonen Norsk ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet. Han var hovedredaktør for verket fra 1948 til 1978, da Magne Rometveit overtok. I 1972 blei han tilsatt som dosent og leder for nynorskavdelinga ved Norsk leksikografisk institutt ved Universitetet i Oslo, en stilling han hadde fram til pensjonsalderen (1977).

I 1959 kom Hellevik inn som medredaktør (sammen med Einar Breidsvoll) ved andre utgave av Det Norske Samlagets Nynorsk ordliste. Fra 1962 var han eneredaktør for stadig nye utgaver av dette standardverket, som kom både i en normalutgave og en utvida utgave. Ordlista er blant de mest sentrale verk innen normering av nynorsk i etterkrigstida. Den omtales ofte bare som Hellevik.

Hellevik var medlem av Norsk språknemnd fra 1952 til 1972, og videre av Norsk språkråd til 1988. Han hadde ledervervet i språknemnda i flere perioder. Han var medlem av Norges almenvitenskapelige forskningsråd fra 1962 til 1970

Han var æresmedlem i Samlaget, i Studentmållaget i Oslo og i Noregs Mållag, alle organisasjoner der han hadde hatt sentrale verv.

Hellevik var en ivrig formidler. Han skreiv en rekke fagartikler og populærevitenskapelige bidrag, og han deltok også i radioprogrammer som God norsk, Ordet og Norsk på ny i Norsk rikskringkasting.

Han oversatte Kongsspeglen fra gammelnorsk.

Alf Hellevik er far til samfunnsforskeren Ottar Hellevik.

Eksterne lenker rediger