Adelpha

insektslekt

Adelpha er en artsrik slekt av sommerfugler som tilhører underfamilien Limenitidinae i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Gruppen består for det meste av store, kraftige arter. De er gode flygere og seiler gjerne på stive vinger. Disse sommerfuglene lever i Sør-Amerika.

Adelpha
Adelpha fessonia
Nomenklatur
Adelpha
Hübner, 1817
Hører til
Limenitidini, Limenitidinae, flikvinger,
dagsommerfugler,
sommerfugler
Økologi
Antall arter: ca. 85
Habitat: terrestrisk, mest i skog
Utbredelse: Sør-Amerika
Inndelt i

Utseende rediger

Middelsstore, kraftige sommerfugler med forholdsvis slanke vinger. Oversidens grunnfarge er brun. De fleste har smale forvinger med en oransje flekk eller et bredt, oransje tverrbånd, mens bakvingen har et hvitt tverrbånd som smalner av mor bakkanten. Noen arter har mer avrundede vinger, med et bredt, oransje eller hvitt skråbånd i forvingen. På undersiden dominerer den hvite fargen, bakvingen har gjerne to svartkantede, brune tverrstreker som gjerne møtes ved bakkanten, noen ganger også ved forkanten, og en mørkbrun bord langs ytterkanten, som også finnes på forvingens underside.

Levevis rediger

Larvene lever for det meste på busker og løvtrær, og kan utnytte en rekke ulike plantegrupper, særlig morbærfamilien (Moraceae), almefamilien (Ulmaceae), neslefamilien (Urticaceae) og maurefamilien (Rubiaceae). Limenitidinae er først og fremst skogsinsekter, og de voksne sommerfuglene holder deg mest mellom trekronene. De er gode flygere og har en karakteristisk flukt der de veksler mellom kjappe vingeslag og seilflukt med utstrakte vinger. Disse sommerfuglene er ikke av de ivrigste blomsterbesøkerne, derimot kommer de ofte ned til bakken for å drikke fra sølepytter.

Utbredelse rediger

Slekten finnes bare i den neotropiske økosonen, fra det sørligste USA og sørover.

Systematisk inndeling rediger

 
Adelpha epione
 
Adelpha justina
 
Adelpha mesentina
 
Adelpha plesaure
 
Adelpha syma
 
Adelpha cytherea
 
Adelpha viola
Treliste

Kilder rediger

  • Wahlberg, N. og Brower, A.V.Z. (2006) Adelpha på Tree of life [1]
  • Butterflies of Amazonia – Adelpha mesentinae [2]

Eksterne lenker rediger